Waarom voelt de schil van sommige appels vettig aan?
Het vettig worden van de schil is een natuurlijk proces.
Groenten en fruit zijn bedekt met een natuurlijke waslaag die hen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf, zoals wind, regen en schade door bacteriën en schimmels.
Tevens vertraagt deze waslaag de ademhaling tijdens de bewaring. Hierdoor vertraagt het vocht-, structuur-en gewichtsverlies.
Als de waslaag wordt verwijderd, verliest de appel in één dag tijd een tiende van zijn gewicht. Ook kleurt de appel snel bruin.
De waslaag is dus belangrijk voor het kwaliteitsbehoud van de appel.
Bij jonge appels is de waslaag vrij dun. Naarmate het ouder worden wordt de waslaag dikker en vettiger. De mate waarin dit gebeurt is sterk afhankelijk van de appelsoort.
Bewaarappelen hebben over het algemeen een vettigere schil.
Hoe vettige schilvorming tegengaan?
- Appels plukken voor ze helemaal rijp zijn.
- Appels koel bewaren waardoor verdere rijping wordt vertraagt en de waslaag niet vervloeit.
- Proper wrijven met een droge doek. De vettigheid kan niet met water worden weggewassen.